HEATHCOTE HILL – SAVE THE ONES YOU LOVE (EP)

‘Heathcote Hill’ is de groepsnaam van een Amerikaanse rockformatie uit Mamaroneck, New York die gevormd werd rond de charismatisch zingende zangeres Megan Porcaro Herspring wiens stem wel eens tot haar eer en glorie in de muziekpers vergeleken werd met die van Susan Tedeschi, Tracy Chapman en zelfs de voormalige ’10.000 Maniacs’-frontvrouw Natalie Merchant.

De songschrijver van deze groep is echter gitarist Tom Nelson, terwijl bij liveoptredens Bruce Rose de basgitaar hanteert en John Keener achter de drums heeft plaatsgenomen. De debuutplaat van ‘Heathcote Hill’ verscheen in 2016 onder de titel “Reinforcements” en kreeg in 2018 een vervolg via een tweede full-cd die “Everlasting” heette en waarop ze een schitterende coverversie brachten van de ‘Crowded House’-klassieker “Don’t Dream It’s Over”.

Daar is nu een opvolger voor opgenomen in de vorm van een vijf tracks tellende ep die “Save The Ones You Love” als titel kreeg. Alle liedjes werden ook deze keer opnieuw door Tom Nelson gecomponeerd en bekende New Yorkse sessiemuzikanten leverden een bijdrage af aan de opname van de plaat, met Sammy Merendino (van o.a. Billy Joel en Cindy Lauper) op drums, Steve Count (van Debbie Harry) op basgitaar en Rob Arthur (van Peter Frampton) op piano, terwijl Ann Klein een solo op gitaar mag spelen bij het slotnummer “Never Change Your Mind”.

Gestart wordt er op dit knap georkestreerde minialbum echter met de titelsong en eerste single “Save The Ones You Love” (zie video), een folky Americana-song met grote hitgevoeligheid. Song nummer twee “Till These Troubles Pass Through” is dan weer een prachtige, gevoelig gebrachte emo-ballad. We kunnen alleen maar bevestigen dat Megan Porcaro Herspring over een indrukwekkend stemgeluid beschikt, iets waarmee ze meteen de aandacht van de luisteraar weet te grijpen om die nadien niet meer los te laten.

Dat bewijst ze daarna nog maar eens in het catchy rockende liedje “Reckless Love” en nog meer zelfs in de daaropvolgende folkballad “Remember You Are Mine” waarin het zo vaak allesoverheersende liefdesthema centraal staat. Zoals het wel vaker het geval is bij ep-tjes komt de albumafsluiter veel te snel, hoewel het zeker nog gezellig genieten blijft tijdens het luisteren naar het lekker rockende liedje “Never Change Your Mind”. We zullen ons dan maar zelf een beetje troosten met de gedachte dat er hopelijk snel een nieuwe full-cd met meesterlijk knappe nieuwe songs van ‘Heathcote Hill’ zal volgen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: 311 Music

video